Наньо Нанев и Център по сугестопедия „Благодаря“ ви канят на следващото си ателие, посветено на празника Цветница. Под вещото ръководство на Наньо всеки участник ще се наслади на удоволствието да рисува с професионален акварел и четка върху качествен картон. Темата са цветята, но всеки може да вихри свободно въображението си. Предвидили сме и изработване на цветя от хартия за онези от вас, които предпочитат да работят в 3D измерението.

Ателието е подходящо и за малки, и за големи любители на изкуството.

Записването става предварително на телефон 0897 26 88 02 Ана Нанева

Таксата за участие е 12 лева

Кога: 10-12 часа, неделя, 14 април 2019 година

Къде: Център по сугестопедия „Благодаря“, ул. „Поп Минчо Кънчев“ 87 (до телевизионния сервиз)

Каним ви на Детски пленер „На открито“, организиран съвместно с Община Стара Загора.

Пленерът е насочен към деца на възраст от 6 до 14 години. Неговата цел е да развие художественото усещане у децата, да изостри тяхната наблюдателност, да изгради усет към красотата в заобикалящия ги свят, което да породи в тях любов към нея и желание да бъде съхранена и опазена. Рисуването в цвят от натура стимулира изключително много въображението, тъй като учи как линиите и цветовете могат да изградят триизмерно пространство върху двуизмерен лист, как да се отсее главното от второстепенното и как да се избере отправна точка от безкрайните възможности. Пленерът ще даде възможност на децата да „надникнат в кухнята“ на големите художници, тъй като работата им ще бъде наблюдавана и ръководена от доказалия се в областта на пейзажната живопис старозагорски художник Наньо Нанев. Не на последно място времето, прекарано навън, е ценно за физическото и психическо здраве на децата.

Пленерът ще се проведе на 1 и 2 ноември, от 10:00 до 17:00 часа, в Античен форумен комплекс. Всички материали са осигурени от Община Стара Загора.


160 деца дойдоха да рисуват на 1 юни в центъра на Стара Загора! Това е статистиката от проведения пленер "На открито".

Пленерът свърши, но вие не плачете - през есенната ваканция ще има още един, при това в два дни!

Трескава подготовка кипи за предстоящия пленер "На открито" и първите ентусиасти да хванат четката са вече налице!

Събитието е част от Детски празник "Безброй и едно желания", организиран от Община Стара Загора, който ще се проведе на 1 юни от 10 до 17 часа в парк "Пети октомври".

Пленерът е насочен към деца на възраст от 6 до 14 години. За разлика от други мероприятия, в които се рисува навън, целта на този пленер е да се рисува от натура. Това развива художественото усещане у децата, изостря тяхната наблюдателност, изгражда усет към красотата в заобикалящия ги свят, което поражда в тях любов към нея и желание да бъде съхранена и опазена. Рисуването в цвят от натура стимулира изключително много въображението, тъй като учи как линиите и цветовете могат да изградят триизмерно пространство върху двуизмерен лист, как да се отсее главното от второстепенното и как да се избере отправна точка от безкрайните възможности. 

За по-неуверените ученици се подготвят шаблони, върху които ще се работи директно с цвят. Пленерът ще даде възможност на децата да „надникнат в кухнята“ на големите художници, тъй като работата им ще бъде наблюдавана и ръководена от Наньо Нанев. Осигурени са качествени руски акварели, професионални четки и хартия за акварел от "Арт Сървиз", за да може да се постигнат възможно най-добри резултати, а изживяването за учениците да бъде пълноценно. Не на последно място времето, прекарано навън, е ценно за физическото и психическо здраве на децата.

 Предвижда се по едно и също време да могат да рисуват поне 25 деца.

 Най-добрите рисунки ще бъдат предложени на Община “Стара Загора” за създаване на календар.

Месеците на затишие не означават нищо друго, освен че Наньо влага цялата си енергия в нещо ново, детската книжка „Приключение с орхидеи“. Новаторският проект е дело на талантливата биоложка Михаела Йорданова, която с интересен сюжет, игри и загадки въвежда децата в света на красивите цветя. Но това не е просто поредната детска енциклопедия или приказна история, а едно истинско приключение в реалния свят, в което авторката ги повежда. Когато чуят орхидея, повечето хора си представят екзотичната Фаленопсис, но едва ли знаят, че в България има още много различни видове от семейството на орхидеите, пръснати по дивите склонове на Родопите. И кой по-добре да разкаже за тях от Михаела. Родом от София, тя избира именно Родопите за свой дом. Животът естествено я отвежда там, първоначално като учен от БАН със специалност в областта на лековитите билки, а след това и като екскурзовод в областта на природния туризъм. Опитът ѝ с деца през годините ѝ помага да намери най-добрия баланс между науката и забавлението.

Интересната идея привлича широк кръг от творци, които с работата си подкрепят авторката и правят книгата още по-специална. Задачата на Наньо е да претвори на листа всяко кътче от въображението ѝ и да го представи убедително в пейзажи. Емил Енчев предоставя майсторските снимки на дивата природа, а Калина Тонева рисува близкия план на красивите орхидеи.

Свежото утро на 6-ти ноември събра целия 2-ри „а“ клас от СОУ „Васил Левски“ в градската градина на Стара Загора. Привлечени от красотата на парка, тяхната класна, г-жа Росинка Вълчева, и таткото на едното от децата, художникът Наньо Нанев, решиха да ги изненадат, като им организират истински пленер.

 

 

 

Сега дърветата са се накиприли с шарени одежди и целите сияят в меката светлина на цигансколетния ден. Слънцето се усмихва, децата също. Навън е винаги по-забавно! По-широко е, по-просторно и по-истинско. А ей там, зад шадраваните, грее и главният герой – златното гинко билоба.

 

 

 

Наньо разпъва триножника и на голям лист показва и обяснява на децата как да започнат рисунката.

Първо трябва да решат какво им харесва най-много и искат да нарисуват. След това да маркират линията на земята и централната фигура. Покрай нея да позиционират и околните обекти. Засега те са съвсем общи – очертания с форма на гъба, облак, триъгълник или друг предмет, който децата са разпознали в короните на дърветата.

 

 

 

Когато всеки елемент от рисунката е намерил място на листа, идва моментът за детайлите, а после и за цветовете. Всички рисуват с акварел, който е свеж и лек пигмент и не търпи наслояване и зацапване, затова трябва да се започне първо със светлите части на картината и постепенно да се преминава към по-тъмните.

 

 

 

Един час отлетява неусетно. Увлечени в работата, децата не искат да си тръгват. Много от тях са започнали истински шедьоври и са развълнувани за крайния резултат. Определено ще очакват с нетърпение и следващия пленер, който е планиран за пролетта.

 

Тазгодишната програма на Фестивал на дивите цветя в Родопите включва необичайно творческо предизвикателство - изложба в нов тип формат – „мейл-арт”. Както подсказва името „мейл-арт” участието се реализира с изпратени по пощата работи. Подобни мейл-арт изложби са все още рядкост в България, но в другите страни на Европа набират скорост. В тях материалният стимул е много малък, а участието съсредоточава желанието на творците да подкрепят идейно и творчески дадена кауза.

Първоизточник на мейл-арт изложбата „Диви цветя” е талантливата млада художничка Милена Младенова, която предостави свои работи, както на първото издание на Фестивала, така и в сегашната изложба.

Идеята на организаторите на цветния родопски фестивал е чрез изложбата да представят, по атрактивен и свободен начин, дивите цветя в тяхната среда, чрез пъстра мозайка от художествени творби – картини, апликации, фотоси, колажи и др. и по такъв начин да се обърне внимание на тази важна, но често забравяна част от заобикалящата ни природа.

Тази година в изложбата се включиха 29 автори от общо десет страни - Австрия, Аржентина, България, Германия, Италия, Малайзия, Непал, Перу, Румъния и Тайван. Представени са 53 творби, от които 37 рисунки и 16 фотоса.

Сред участниците от България е и Наньо Нанев със своята рисунка „Момиче с диви орхидеи“.

Други участници от България са: Алек Арабаджиян, Антония Ангелова, Асен Игнатов, Божидар Енчев, Валентина Хаджиева, Елица Карабашлиева, Емил Енчев, Калина Тонева, Милена Младенова, Михаела Йорданова, Саня Лоховска, Симеона Савова-Коруева.

Пъстра е палитрата и от международни участници: Monica Mori (Austria), Illaria Pergolesi Curatrice Profiloxartisti (Italy), Alicia Malerba, (Argentina), Christina Chan (Malaysia), Alessandra Gereschi (Italy), Ottilia Cormos (Romania), Karen Ee. Kayee (Malaysia), Joy Wu (Taiwan), Christina Benesch (Germany), Graziana Giunta, Marlon Bocchini (Italy), Futura Marassi (Italy), Barbara Lalle (Italy), Leonardo Ciofini (Italy), Keshav Malla (Nepal), Victor Valqui Vidal (Peru)

Изложбата е експонирана в Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян, който е и партньор на Екологична организация – Родопи в тази инициатива, и ще продължи до 30 юни.

Още информация за изложбата

Още информация за фестивала