За поредна година художникът Наньо Нанев взе участие в есенния салон в родния си град Стара Загора. Тази година интересът към изложбата е изключително голям и на нея са представени над 65 автори. Наньо Нанев участва с три свои платна, посветени на българската природа, като голямата „Село в Ковачевица“ замени откупената „Есен в Ковачевица“.

Наньо Нанев и Център по сугестопедия „Благодаря“ ви канят на следващото си ателие, посветено на празника Цветница. Под вещото ръководство на Наньо всеки участник ще се наслади на удоволствието да рисува с професионален акварел и четка върху качествен картон. Темата са цветята, но всеки може да вихри свободно въображението си. Предвидили сме и изработване на цветя от хартия за онези от вас, които предпочитат да работят в 3D измерението.

Ателието е подходящо и за малки, и за големи любители на изкуството.

Записването става предварително на телефон 0897 26 88 02 Ана Нанева

Таксата за участие е 12 лева

Кога: 10-12 часа, неделя, 14 април 2019 година

Къде: Център по сугестопедия „Благодаря“, ул. „Поп Минчо Кънчев“ 87 (до телевизионния сервиз)

Каним ви на Детски пленер „На открито“, организиран съвместно с Община Стара Загора.

Пленерът е насочен към деца на възраст от 6 до 14 години. Неговата цел е да развие художественото усещане у децата, да изостри тяхната наблюдателност, да изгради усет към красотата в заобикалящия ги свят, което да породи в тях любов към нея и желание да бъде съхранена и опазена. Рисуването в цвят от натура стимулира изключително много въображението, тъй като учи как линиите и цветовете могат да изградят триизмерно пространство върху двуизмерен лист, как да се отсее главното от второстепенното и как да се избере отправна точка от безкрайните възможности. Пленерът ще даде възможност на децата да „надникнат в кухнята“ на големите художници, тъй като работата им ще бъде наблюдавана и ръководена от доказалия се в областта на пейзажната живопис старозагорски художник Наньо Нанев. Не на последно място времето, прекарано навън, е ценно за физическото и психическо здраве на децата.

Пленерът ще се проведе на 1 и 2 ноември, от 10:00 до 17:00 часа, в Античен форумен комплекс. Всички материали са осигурени от Община Стара Загора.


160 деца дойдоха да рисуват на 1 юни в центъра на Стара Загора! Това е статистиката от проведения пленер "На открито".

Пленерът свърши, но вие не плачете - през есенната ваканция ще има още един, при това в два дни!

Свежото утро на 6-ти ноември събра целия 2-ри „а“ клас от СОУ „Васил Левски“ в градската градина на Стара Загора. Привлечени от красотата на парка, тяхната класна, г-жа Росинка Вълчева, и таткото на едното от децата, художникът Наньо Нанев, решиха да ги изненадат, като им организират истински пленер.

 

 

 

Сега дърветата са се накиприли с шарени одежди и целите сияят в меката светлина на цигансколетния ден. Слънцето се усмихва, децата също. Навън е винаги по-забавно! По-широко е, по-просторно и по-истинско. А ей там, зад шадраваните, грее и главният герой – златното гинко билоба.

 

 

 

Наньо разпъва триножника и на голям лист показва и обяснява на децата как да започнат рисунката.

Първо трябва да решат какво им харесва най-много и искат да нарисуват. След това да маркират линията на земята и централната фигура. Покрай нея да позиционират и околните обекти. Засега те са съвсем общи – очертания с форма на гъба, облак, триъгълник или друг предмет, който децата са разпознали в короните на дърветата.

 

 

 

Когато всеки елемент от рисунката е намерил място на листа, идва моментът за детайлите, а после и за цветовете. Всички рисуват с акварел, който е свеж и лек пигмент и не търпи наслояване и зацапване, затова трябва да се започне първо със светлите части на картината и постепенно да се преминава към по-тъмните.

 

 

 

Един час отлетява неусетно. Увлечени в работата, децата не искат да си тръгват. Много от тях са започнали истински шедьоври и са развълнувани за крайния резултат. Определено ще очакват с нетърпение и следващия пленер, който е планиран за пролетта.

 

Трескава подготовка кипи за предстоящия пленер "На открито" и първите ентусиасти да хванат четката са вече налице!

Събитието е част от Детски празник "Безброй и едно желания", организиран от Община Стара Загора, който ще се проведе на 1 юни от 10 до 17 часа в парк "Пети октомври".

Пленерът е насочен към деца на възраст от 6 до 14 години. За разлика от други мероприятия, в които се рисува навън, целта на този пленер е да се рисува от натура. Това развива художественото усещане у децата, изостря тяхната наблюдателност, изгражда усет към красотата в заобикалящия ги свят, което поражда в тях любов към нея и желание да бъде съхранена и опазена. Рисуването в цвят от натура стимулира изключително много въображението, тъй като учи как линиите и цветовете могат да изградят триизмерно пространство върху двуизмерен лист, как да се отсее главното от второстепенното и как да се избере отправна точка от безкрайните възможности. 

За по-неуверените ученици се подготвят шаблони, върху които ще се работи директно с цвят. Пленерът ще даде възможност на децата да „надникнат в кухнята“ на големите художници, тъй като работата им ще бъде наблюдавана и ръководена от Наньо Нанев. Осигурени са качествени руски акварели, професионални четки и хартия за акварел от "Арт Сървиз", за да може да се постигнат възможно най-добри резултати, а изживяването за учениците да бъде пълноценно. Не на последно място времето, прекарано навън, е ценно за физическото и психическо здраве на децата.

 Предвижда се по едно и също време да могат да рисуват поне 25 деца.

 Най-добрите рисунки ще бъдат предложени на Община “Стара Загора” за създаване на календар.

Месеците на затишие не означават нищо друго, освен че Наньо влага цялата си енергия в нещо ново, детската книжка „Приключение с орхидеи“. Новаторският проект е дело на талантливата биоложка Михаела Йорданова, която с интересен сюжет, игри и загадки въвежда децата в света на красивите цветя. Но това не е просто поредната детска енциклопедия или приказна история, а едно истинско приключение в реалния свят, в което авторката ги повежда. Когато чуят орхидея, повечето хора си представят екзотичната Фаленопсис, но едва ли знаят, че в България има още много различни видове от семейството на орхидеите, пръснати по дивите склонове на Родопите. И кой по-добре да разкаже за тях от Михаела. Родом от София, тя избира именно Родопите за свой дом. Животът естествено я отвежда там, първоначално като учен от БАН със специалност в областта на лековитите билки, а след това и като екскурзовод в областта на природния туризъм. Опитът ѝ с деца през годините ѝ помага да намери най-добрия баланс между науката и забавлението.

Интересната идея привлича широк кръг от творци, които с работата си подкрепят авторката и правят книгата още по-специална. Задачата на Наньо е да претвори на листа всяко кътче от въображението ѝ и да го представи убедително в пейзажи. Емил Енчев предоставя майсторските снимки на дивата природа, а Калина Тонева рисува близкия план на красивите орхидеи.